"Véletlenül kiborult!"

„Nem baj, kisfiam, összeszedjük!” – Szoktam mondani a gyermekemnek,  amikor az asztalához vagy kanapéjához menet véletlenül leborítja a tálkájából a kekszet, mogyorót, aprósüteményt. Alapvetően nem szeretem, ha mászkál az ennivalóval, amikor lehet igyekszem is asztalhoz ültetni, de én se mindig az asztalnál nasizok és ne mondhassa a gyerek, hogy de anya neked miért lehet a kanapén enni a popcornt? Nem túl jó válasz, hogy mert én felnőtt vagyok és nem morzsázok és nem borítom ki. A főétkezések az asztalnál történjenek, de a kekszezésnél nem ragaszkodom hozzá. Viszont tanítom arra, hogy ne borogasson, figyeljen oda. Ezt minden gyereknek meg kell tanulni, ahogy írni, olvasni.

De a mai világban mindenre  kitalálnak valamit, így már a kiborulós tálkákat is helyettesíthetjük amíg gyerekünk nem tanulja meg a vízszintesen tartást. A napokban láttam egy tv reklámot, ahol olyan tálkát árulnak, amiből nem tud kiborulni semmi. Nekem leginkább egy bolygóhoz hasonlít ami körül gyűrűk vannak. Nem is az alap ötlettel van problémám, inkább azzal, hogy mindeközben a reklám azt sugallta, hogy a gyerek mindig mindent rohangálva kell egyen, illetve normális dolog bárhol, bármikor enni. Szerintem, ha egy biztonságtechnikai szakértőt megkérdeznénk nem rajongana az ötletért, hogy 1,5-2-3 éves gyerekünk menet közben egyen az autóban. Ráadásul itt nem a kiborulás veszélye a nagyobb gond, hanem hogy félre nyel, vagy pont akkor fékezünk hirtelen, mikor a szájába teszi az ételt, stb. Plusz, nálunk nincs evés az autóban. No nem azért, mert minta család akarunk lenni, csupán tudom, hogy ha teli pocakkal indulunk el, akkor fél óra múlva nem lehet senki éhes. Amikor pedig újra evés idő van, akkora már célba érünk vagy megállunk.

talka

Igazából mindenki döntse el magának, hogy hogyan szeretné szoktatni a gyerekét. Akinél nem gond, ha morzsás lesz a kocsi, vagy nem zavarja a rohangálva evés, az keresse fel a tálka forgalmazóját, mert ez esetben nagyon hasznos találmány.