Nagy ivás teszt!! Ti mit és mennyit isztok?

Kánikula lévén a laptop előtt ülve sem tudok elvonatkoztatni a melegtől. Folyamatosan jutnak eszembe a hőséggel kapcsolatos témák, és ahogy a hozzánk érkező kérdésekből látom, másnak is.

Az mindenki számára ismert, hogy rengeteget kell(ene) inni. Amikor konkrétan elmondják egy-egy műsorban, hogy mekkora adag folyadéknak kellene lecsúsznia a torkunkon egy nap, általában elborzadunk, hogy akkor folyamatosan ihatnánk, ráadásul ha ez mind bemegy, ott már semmi másnak nincs esélye  lejutni. Nos nyugalom, azért ennyire nem borzasztó a helyzet. Az igaz, hogy az emberek nagy része sokkal kevesebbet iszik, mint kellene. Sokan egy-két pohár vízzel (folyadékkal) elvannak naphosszat. Ennek nem az az oka, hogy nem kívánja a szervezete, hanem egyszerűen nincs előtte, nem teszi ki senki neki, és mivel nem érez rosszullétet nem vesz magán erőt, hogy többet igyon.

Nos előírás szerint egy felnőtt napi folyadékszükséglete 3 liter, de már 2 literre is azt mondják, hogy elegendő. Ennek a felét kellene innivalóként elfogyasztanunk. A legjobb a víz, de ha ez tea, gyümölcslé, üdítőital, az is jobb, mint a semmi. A másik fele pedig észrevétlenül kerül a szervezetünkbe étel formájában. És itt ne csak a levesre gondoljunk, mert a szilárd ételeknek is igen magas a víztartalma. És ha így gondoljuk át a dolgot, már nem is olyan tragikus a helyzet, és kiderül, hogy csupán napi 2-2 deci plusz folyadék ivásával eleget is tettünk az 1-1,5 literes előírásnak. Ez pedig sokkal alacsonyabb megugrandó léc, és könnyebben rávesszük magunkat.  Amennyiben ásványvizet fogyasztunk, azt váltogassuk, ne egy fajtát vegyünk mindig. Ennek oka, hogy az egyes típusú ásványvizeknek más-más az ásványi anyag tartalma. Váltogatásukkal elérhetjük, hogy minden ásványi anyagot egyenletesen vigyünk be a szervezetünkbe.

Javaslom, egy-két napon át írjuk fel mit és mennyit iszunk, így egyértelműen kiderül, hogy mennyit kell pótolnunk.

Egy példa:

reggel egy pohár víz, gyümölcslé 1,5dl

reggelihez egy pohár innivaló (tea, tej, gyümölcslé, stb) 2dl

délelőtti kávé, capuccino: 0,5-1,5dl

ebédhez egy pohár innivaló: 2dl

vacsora után innivaló: 2dl

este egy pohár innivaló (üdítő, víz, sör, bor, stb): 1-2dl

Összesen: 9-11dl

És ez csak a minimum, ehhez még délelőtt, délután ha csak 1-1 pohár innivalót beviszünk a szervezetünkbe, már szinte nincs is pótlandó folyadékmennyiség. Így ha odafigyelünk és ráhúzunk kicsit, lassan meglesz a 2 liter folyadékból, 1 liter az ételek során bevitt folyadékból, és máris elfogyasztottuk a 3 litert. 🙂 Mindezt úgy,hogy nem is tudunk róla, mert sose adjuk össze, amikor pedig a tévében halljuk az előírást elborzadunk a mennyiség hallatán. Pedig még lehet többet is megiszunk. Játéknak is jó, írjuk össze!

Írjátok meg nekünk mennyi lett az eredmény, mit és mennyit ittatok!

Egészségetekre!