A D-vitamin

Nyár van. Ilyenkor elfelejthetjük a D-vitamin adagolását a gyerekeknek, ami minden más évszakban kötelező. Az utóbbi időben egyre több kutatás bizonyítja, hogy lényegesen nagyobb szerepe van a megfelelő D-vitamin szintnek az egészséghez, mint valaha gondoltuk. Régebbi ismereteink szerint szükséges a megfelelő csont fejlődéshez, és nagyon sokan még mindig azt gondolják, hogy csak emiatt kell adni. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. Nagyon jó D-vitamin forrást jelentenek az édesvízi és tengeri halak, a vargányagomba, a kakaóbab, a vaj, a tej, a tojássárgája, a máj és a belsőségek.

A D-vitamin hiány Magyarországon komoly népbetegségnek számít. A lakosság 2/3-a télen a szükséges D-vitamin mennyiségnek alig 2-4% százalékához jut hozzá, így tavaszra komoly vitaminhiányos állapot alakulhat ki a szervezetben. Ez a vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik szerepet, de az immunrendszer, az idegrendszer, a szív- és érrendszer és az anyagcsere működésére is hatással van. Mindezen szervek fejlődésében is fontos szerepet játszik.

Így beláthatjuk, hogy egész évben fontos a D-vitamin mennyiségének megfelelő szinten tartása. Nyáron legyünk minél többet napon, télen pedig ne felejtsük el se magunknak, se a gyerekeknek vitamin formájában adni.