Itt az évkezdés, támadnak a vírusok… II.

Folytassuk a hónap elején elkezdett témát!

Nem kezdem azzal, amivel a legtöbb hasonló cikk, hogy ha már elkaptunk valamit, a legfontosabb otthon tartani a gyereket, amíg teljesen tünetmentes nem lesz. Nos, ezt sok család nem tudja megoldani. Sajnos egyre többet hallom azt, hogy már láz esetén sem mindig maradnak otthon, hiszen reggel lázcsillapító, és délután 4 óráig nincs gond a lázra. Azért én mégis azt tanácsolnám, hogy ha már lázas is a csemeténk, ne vigyük közösségbe.

De vegyük azt az esetet, amikor még csak köhögés és orrfolyás van. Az első és legfontosabb, hogy mihamarabb szabaduljunk meg a nyáktól. Ehhez nyákoldóra (köptetőre) van szükségünk. A patikában több készítmény közül választhatunk, feloldandó porok formájában, amiből már ízesített is van. De nyugodtan oldjuk teába, gyümölcslébe, és akkor nem lesz semmilyen íze, megissza a gyerek. Aki maradna a természetes készítményeknél, annak javaslom az eukaliptusz olajat inhalálni, kakukkfű tinktúrát, vöröshagyma vagy/és lándzsás útifű teát inni.

Köhögéscsillapításra ugyancsak választhatunk a patikából készítményeket, ezeket nem is részletezném. A homeopátiás készítmények ugyancsak a gyógyszertárakban és a bioboltokban kaphatóak. Ezek allergiás tüneteket sem válthatnak ki, így már pár hónapos kortól adhatóak, míg a gyógynövényeknél ez előfordulhat. Egyébként gyógynövényekből a nyákoldóknál felsoroltak közül  a lándzsás útifű tea használható. 2 éves kor után pedig ajánlom a mézet.

Nagyon fontos megfázásos, köhögéses tünetek esetén a párásítás és a viszonylag hűvös szoba az alváshoz. A párásító készülékbe tehetünk illóolajokat (eukaliptusz, menta, borsmenta), amik segítik a könnyebb légzést.

Az orrdugulás esetén használhatóak a különféle párna alá tehető, orrtisztító hatóanyagokkal átitatott lapocskák. Természetes légzést segítő készítmény az orr alá kenhető mentolos készítmény. A tengervizes orrcseppek is nyugtatják a nyálkahártyát, és segítik a váladék kifolyását.  Azonban éjszakára javaslom, hogy „igazi” orrcseppet használjunk, mert azok tisztítják ki úgy a kicsik és a szülők orrát, hogy aludni is tudnak majd.

Homeopátiás és recept nélkül kapható készítmények nevét itt nem írhatom ki, azonban keressetek bizalommal, és személyre szabottan (kor, betegség állapota) segítek a készítmények kiválasztásában.