Fertőzések a vízben I.

Itt a nyár. Hol is lenne kellemesebb a hőségben, mint a vízben, a vízparton. Családi házakban egyre több helyen látom a kertben a medencét, hiszen ma már 2 családi (4-5 fő) strandbelépő áráért lehet venni egy igen nagy medencét otthonra, amiben kicsi, nagy kedvére játszadozhat. Akiknek nincs erre lehetőségük, ők a nyilvános fürdőket választják- strand, fürdő, vízpart.

Akármelyik lehetőséget is választjuk, mindenképpen fontos szem előtt tartanunk, hogy a vízben nagyon sok kórokozó könnyen terjed emberről emberre. Otthon a mi felelősségünk a víz tisztán tartása, a strandokon pedig ez az üzemeltető feladata. A közfürdők vizei általában nagyon klórosak, hiszen mivel sok ember fordul meg a vízben, erősebben kell fertőtleníteni azt. A klóros víz azonban nagyon szárítja a bőrt, így fürdőzés után ne felejtkezzünk a megfelelő hidratálásról. Azonban a legnagyobb odafigyelés mellett is elkaphatunk bizonyos bőr- és egyéb betegségeket.

Először is nézzük át, otthon hogyan fertőtleníthetjük a vizet.

Az előregyártott medencék üvegszálvázas poliészter-műgyanta, újabban pedig hegesztett polipropilén anyagúak. A vegyszerekkel szembeni ellenállásuk segíti elő a vizük kezelését is. A rovarokat, leveleket egyszerűen kihalásszuk, kiszűrjük, de a mikroszkopikus méretűekkel (algák, egysejtűek, baktériumok stb.) csak a csírátlanításnak nevezett teljes megsemmisítéssel boldogulunk. Ráadásul ezek az apróságok okozzák a medence vízének elszíneződését, zavarossá, rossz szagúvá válását, a nehezen eltávolítható lerakódások keletkezését a medence falon. Ha azt szeretnénk, hogy a kerti medencénk vize tiszta, átlátszó, kellemesen lágy és jó illatú legyen, akkor bizony folyamatosan be, kell avatkoznunk. A beavatkozás a medence vizének forgatásából áll.
A víz forgatását egy szivattyú segítségével végezhetjük, amelyhez különféle szűrő- és vízkezelő alkatrészek is tartoznak. A vízforgató berendezések fő része a cserélhető betétes mechanikai szűrő, ami a mechanikai szennyeződéseket képes kiszűrni, azok a szűrő tisztításakor távolíthatók el. A mikroszkopikus élőszervezeteket főleg az algákat, baktériumokat csak vegyszeres előkezeléssel (fertőtlenítéssel) együtt tudjuk semlegesíteni, és homokszűrőn kiszűrni, vagy kiülepíteni, így eltávolítani a medence vizéből.
A medencék biológiai tisztán tartásának előfeltétele a medence víz pH értékének beállítása az ideális 7,5-7,6 pH értékre (lakmuszpapírral). A pH érték beállítása után történik a medence vízének fertőtlenítése. Ezt főleg klórtartalmú fertőtlenítő szerek adagolásával lehet biztosítani. A klór érzékenység kivédésére fejlesztették ki a klórmentes (főleg bór hatóanyagú) fertőtlenítőszereket. Ezek főleg szilárd (por és tabletta) anyagú adalékok, de vizes oldat formájában is forgalmazzák őket. A következő lépésben adagoljuk a medence vizébe a különböző alga eltávolító vegyszereket. Ezeket a szereket az algák és a baktériumok elpusztítására használják, de közvetve a medence vízét tisztítjuk, illetve folyamatosan tisztán tarthatjuk.
Ezután kell az ún. pelyhesítő szereket a vízbe adagolnunk. A pelyhesítő szerek szerepe, hogy a fertőtlenítő és algamentesítő szerek által semlegesített szennyező anyagokat nagyobb kiülepedő pelyhekké alakítsák. Ezek a pelyhek a medence aljára kiülepednek, onnan a medenceporszívóval, vagy a vízforgatóval már könnyen eltávolíthatók. A kis családi medencék kezeléséhez egyszerűsítésként használják az új generációs vegyszereket. Ezek „minden egyben” elven kombinálják az állandó fertőtlenítést, egy alga elleni szerrel (rézmentes) és egy folyamatos pelyhesítővel.