Hozzátáplálás sokadszorra

Anya legyen a talpán, aki kiigazodik a hozzátáplálási trendek között. Többször leírtam már a véleményemet, – ezzel valószínűleg néhány anyukát veszítve- hogy mint ahogy semmit az életben az éppen aktuális ajánlásokhoz sem kell napra, adagra, korra pontosan tartani magunkat. Értelemszerűen a 4 hónapos csecsemőnek nem adunk pacalpörköltet. DE amikor az én 4 hónaposom majdnem kiesett az etetőszékből amikor nem túlfűszerezett (hiszen magunknak főztem és szoptattam) csirkepörköltet ettük, akkor igenis 1-2 cseppet a levéből cseppentettem a szájába. Percekig jóízűen cuppogott es utána jót aludt. Vagy amikor a 3 hónapos kicsi látta, hogy a 3 éves joghurtot eszik, akkor kapott 1-2 falatot. Az egyik most 7, a másik 5 éves. Felnőttek. Persze csak pár falatot, cseppet kaptak, de adtam nekik. Vannak ismerőseim, akik emiatt majdnem megköveztek, mert 4 hónaposan maximum almapüré, nemhogy pörkölt szaft. Hiába mondtam, hogy 2 csepp… Akkor sem.

Ennek 7 éve. Amikor még glutént se adhattam volna neki 8 hónapig (2 évvel később a kicsinél ez már csak 6 hónap volt..), és ma láss csodát kiderült, hogy már 4 hónaposan adni KELL, mert azok a gyerekek akiknél csak 8 hónaposan került bevezetésre, sokkal több a glutén érzékeny, mint előtte. És épp a napokban olvastam egy tanulmányt, amelyben végeztek egy kutatást többszáz család bevonásával. Az egyik csoport tartotta a ma előírt hozzátáplálási ajánlást, a másik csoport pedig 3 hónapos kortól bevezették a tehéntejből készült joghurtot, mogyorót, főtt tojást, szezámmagot (paszta formájában), halat és búzát. Természetesen azoknál a babáknál ahol már lehetséges volt szilárd étellel etetni a babákat (pl. már nem volt nyelvkilökő reflex). Az előbbi csoportnál 7% a másik csoportnál a gyerekek 2,5% lett valamelyik felsorolt összetevőre, ételre allergiás.

Ugyanakkor azt sem mondanám, hogy ezt kell követni, és minden gyereknél ez a jó. Hasonlóan, mint nagyon sok dologban a gyerekek fejlődése során, az egyéni szükség és fejlődési ütem az, ami számít. Erre újból csak saját tapasztalatból tudok példát hozni. A nagyobbik gyerekem – a néhány csepp pörkölt szafttól eltekintve J) féléves koráig az anyatejen kívül nem fogadott el semmilyen ételt. Se almapürét, se kekszet, semmit… Utána pedig egyik napról a másikra elkezdett enni, és azóta is mindent imád és semmilyen ételre nem allergiás. A kicsi pedig 3 hónaposan eltolta az anyatejet, akkor már kénytelen voltam neki szilárd pépes ételeket adni. Ahogy fentebb írtam, már kapott joghurtot, bébi ételeket, de 5 hónaposan imádta a nagynéném töltött káposztáját turmixolva. Ő is köszöni, jól van és ő sem allergiás semmire.

Mindenki döntsön a saját gyerekének megfelelő hozzátáplálási módszer mellett, és kérje -nem a tankönyv és épp aktuális előírást vakon követő- szakember segítségét.