Kellemes meglepetés a terhesgondozáson

Bár nem szoktam egy témáról többször írni, most olyan kellemes meglepetés ért, amit meg kell osszak veletek.
Ahogyan első gyermekem várásakor, most a másodiknál is megcsináltattuk a párommal a Down-kór, nyitott hátgerinc, és egyéb genetikai betegségek szűrésére szolgáló legmodernebbnek számító módszert, az Integrált tesztet. Mi akkor is és most is úgy gondoltuk, hogy ennyi pénzt és két budapesti utat megér az, hogy biztosak legyünk abban, hogy mindent megtettünk a picinkért.
2009 május:  Majd három évvel ezelőtt vittem boldogan az eredményeimet a kötelezően látogatandó terhesgondozásra, ahol gyakorlatilag figyelembe se vették azt. Sőt, a jelenkorban már elavult vizsgálatnak számító  AFP eredményemmel voltak elfoglalva. Ott a 4 érték közül az egyik pár tizeddel eltért a referencia tartománytól. A körzeti nőgyógyász doktornéni elküldött genetikai tanácsadóba, ahonnan fél nap várakozás után majdnem kiraktak, hogy minek mentem, hisz akkor van gond ha a 4 érték közül legalább kettővel gond van. Mondtam ugyan, hogy én ezt tudom, de hát nem én vagyok az orvos, nem én jöttem magamtól, de mivel küldtek jönnöm kellett, ha igényt akarok tartani a gyerek születése után a GYED-emre. Ezzel persze nem igazán foglalkoztak, továbbra sem voltak túl kedvesek. Ekkor rukkoltam elő újra az Integrált teszt eredményemmel, gondoltam legalább itt értékelni fogják. Csalódottságom még nagyobb lett, mert rá kellett ébrednem, hogy az SZTK-s ellátást bizony nem a legújabb technika vívmányait elfogadó orvosok végzik, ugyanis közölték velem, hogy jobb lett volna a szegényeknek adom azt a pénzt. A legszomorúbb az egészben, hogy ez Magyarország egyik orvosi egyetemén hangzott el.
2011 december:  A múlt héten elkészült a mostani tesztünk eredménye (hál istennek minden rendben), de tanulva a multkori példából meg se említettem a dolgot. Azonban amikor pakoltam el a terhesgondozáson a papírjaimat a mappámat kinyitva legfelül az „Integrált teszt eredménye” papírom volt. Körzeti orvosom mosolyogva kérdezte, hogy de jó nekem van ilyenem!? Akkor még fogalmam sem volt, hogy miért kérdezi, féltem ő is valami negatívat fog hozzáfűzni, de nem! Pozitívan fogadta a dolgot, sőt felvezettette az eredményt a kartonomra, bevitték a gépbe, stb. Nagyon örültem neki, hogy kezd változni a világ, igaz ehhez hozzá kell tennem két dolgot. Az egyik, hogy ez egy másik orvos volt, mint három éve, a másik pedig, hogy még az AFP eredményem ezután lesz kész, nem jártam genetikai tanácsadóban, így azt nem tudom, hogy ott mennyit változott a helyzet. Ha szerencsém van és minden rendben akkor nem is fogom megtudni.
Érdekelne, hogy nektek milyen tapasztalatotok van ezzel kapcsolatban?