Arany középút

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit kapok, a vízzel kapcsolatos. A kérdés pedig arra vonatkozik, hogy valóban meg kell-e inni naponta 3 liter vizet. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez így nagy általánosságban nem mindenkire és nem minden körülmények között igaz. Vegyük sorra:

1. Először is eszünkbe ne jusson a gyerekünkkel ennyi vizet megitatni.

-egy csecsemőnek testsúly-kilogrammonként 150 milliliter folyadékra van szüksége

-kisgyermek- vagy óvodáskorban az első 10 kilogrammra kilogrammonként 100 milliliterrel kell számolni, a második 10-re kilónként 50-nel. Ez mondjuk egy 15 kilós gyereknél 1250 milliliter

2. Nem mindegy, hogy 2 méter magas férfi a kérdező, aki napi 8 órában fizikai munkát végez, vagy egy 50 kg 160cm magas hölgy, aki irodában dolgozik.

3. Fontos, hogy milyen évszak van. Nyáron lényegesen többet izzadunk ki mint télen, így a napi adagot érdemes évszakra lebontva meghatározni.

4. Lényeges, hogy mennyi egyéb folyadékot viszünk be napközben. Erről már korábban írtunk. 

5. Ha valaki edz, az edzés közben mindenképp pótolja az elveszített folyadékmennyiséget. Ma már megdőlt az a felfogás, hogy edzés közben tilos inni. Pont ellenkezőleg.

6. Ne feledjük el, hogy nem vagyunk egyformák. Mint ahogy minden egyéb téren, úgy a víznél is fontosak az egyedi adottságok, az általános szokásaink, eltérőek a mozgásmennyiségek. Így mindenkinek azt tanácsolom, ha úgy érzi nem sikerül saját magának meghatároznia mennyit is igyon, forduljon segítségért szakemberhez.