Biciklis hordozók

A legtöbb városban egyre több biztonságosan használható kerékpárút épül. A jó idő beköszöntével egyre többen járnak két keréken a hétköznapokban, sokan pedig a gyerekeket is így viszik bölcsibe, oviba. Nagyon sokféle biciklis ülés, hordozó létezik, nehéz kiválasztani a minden szempontból megfelelőt. Ez azon használati tárgyak egyike, ahol nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ne a divat, a mesefigura jelenléte határozza meg a választásunkat, hanem csak és kizárólag a biztonság.
Fontos, hogy a gyerek súlyának, magasságának megfelelő legyen a kiválasztott eszköz. Főleg kisebbeknél (de véleményem szerint nagyobbaknál is) szükséges, hogy be lehessen kötni a gyereket. A legjobb az, aminek van láb tartója és a gyereket fejmagasságig védi. Ha nem muszáj, ne vékony műanyagot válasszunk, mert egy esetleges esésnél egyből törik és épp az ülés egy darabja fog sérülést okozni.
Egyre többen használják a bicikli után húzható utánfutót. Emellett úgy gondolom, két érv szól: a gyerek nem tud belőle kiesni és az időjárás viszontagságaitól jobban védve van. Azonban a gyerek nagyon messze van tőlünk, főleg ha lehajtjuk rá a sátor minden oldalát, nincs vele kapcsolatunk, nem halljuk, ha valami problémája van. Sajnos nagy forgalomban a biciklis is veszélyben van, hát még az utána húzott alacsony utánfutó, ami bizonyos helyzetekben nem látszik jól. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a gyerek épp a kipufogók magasságában ül, a kipufogógáz pedig nem egyenesen felfelé száll, így a kicsik töményen lélegzik be azt. Így bármennyire is praktikusnak tűnik, én ezt gondolom a legkevésbé hasznosnak.
És végül soha ne felejtkezzünk el a fejvédő használatáról akkor sem, ha csak pár száz méterre indulunk kerékpárral.